به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، نوسبام تأكيد دارد كه نه تنها ايده اساسي مكتب فايده گرايي سود و خير حداكثري جامعه بشري است بلكه فايده گرايان برتر چون : بنتام، ميل و سيجويك همه از گونه اي ديگردوستي حمايت مي كردند. في المثل بنتام و ميل طرفدار سرسخت حقوق حيوانات، توجه به برابري زن و مرد و جهان گرايي بوده اند و هردو به جهت اعتقادات انسان دوستانه خود و پافشاري بر آنها از تدريس در دانشگاهها منع شده بودند. سيجويك هم به جهت مبارزاتش در راستاي احقاق حقوق زنان سختيها و مرارتهاي زيادي كشيد.
نوسبام البته ناديده نمي گيرد كه مكتب اصالت فايده يا فايده گرايي ممكن است ضعف ها و خلل هايي داشته باشد و اين ضعف ها اگر بيشتر از دو مكتب اخلاقي ديگر يعني تكليف گرايي و فضيلت گرايي نباشند كمتر نيستند. با اين همه ، نبايد با اين مكتب برخورد ارزشي داشته باشيم به طوري كه در همان گام اول با متهم كردن آن به جانبداري از خودخواهي و انكار ديگردوستي ردش نماييم.
به نظر نوسبام يكي از دلايل اين بدفهمي آن است كه اين مكتب فكري بيش از اندازه به عرصه عمومي و مباحث عمومي وارد شده است همان طور كه انديشه هاي داروين به اين مشكل دچار گشته است.
نظر شما